Stort elevinflytande på Bårslövs skola

På Bårslövs skola har eleverna stor inverkan och delaktighet i mycket som sker på sin skola. Arbetsmiljön är viktig och att eleverna har möjlighet att påverka skapar stort engagemang. Och det märks tydligt.

Både skolledning och lärare hade länge känt att matsalen i inte var den lugna och rofyllda miljö som gör att lunchen kan bli en paus för spralliga elever. Men det var först när eleverna och elevrådet tog tag i det, som saker började hända.

– Förr var salladen blandad, då tog man kanske inte för att man inte gillade bönor exempelvis, berättar Gabriella som sitter med i elevrådet. Då åt vi väldigt lite grönsaker. Men nu är salladen uppdelad, så vi kan ta det vi själva gillar och blanda vår egen sallad.

– Det var också väldigt högljutt i matsalen så man fick ont i huvudet. Men nu har vi byggt ljuddämpare i slöjden och fått gardiner som dämpar ljudet, så nu är det mycket lägre ljudvolym.

– Vi har även fått ett inspirerande citatet skrivet på väggen, säger Jesper.

IMG_9998

Dessutom hade vi bestämda platser innan, då kanske man hamnade bredvid någon man inte kom överens med, säger Gabriella. Nu bestämmer vi själva vart vi vill sitta så nu är det aldrig något tjafs längre.

I köket jobbar Git och Samira.
– Vi har ändrat om i matvagnen och placerat salladen först, säger Git. Eleverna är glada i maten och äter mycket mer grönsaker. Dessutom förespråkar lärarna grönsaker för barnen.

Och även personalen är förtjust i maten.
– Det är så mycket kärlek i maten, säger skolassistenten Pernilla.

Men förbättringarna i matsalen är inte den enda frågan eleverna drivit igenom. Jesper pekar på en multiarena och berättar att det var tomt där innan.
– Sedan bad vi om en plats där vi kunde leka på rasterna och så ordnade de multiarenan. Lärarna frågar oss om våra åsikter och är väldigt välkomnande för våra nya idéer.

– Dessutom har vi inte så mycket läxor längre, eftersom vi jobbar undan och gör så mycket praktiskt i skolan, säger Adelina

– Ja, vi älskar verkligen våra lärare, lektionerna går så snabbt! En timmes lektion bara flyger förbi, säger Gabriella med ett leende.